banner Victoria Koblenko 2

- Aukje van Ginneken -

Tijdens je zwangerschap lees je van alles wat maar met zwangerschap, bevallen etc. te maken heeft.
Dit was mijn 3e zwangerschap en ik heb de opleiding afgerond tot zwangerschapsdocente, dus voor mij was er niks nieuws te vinden eigenlijk.
Het enige dat ik aan het doen was, was mij voorbereiden op een ontspannen bevalling.

 Aan het einde van mijn zwangerschap dacht ik ineens; wat ga ik eigenlijk doen met mijn placenta?!

Je hoort steeds vaker dat mensen hem meenemen en begraven en er dan een boom op planten. Hummm... ik wil toch binnen een paar jaar verhuizen, en om het in de vriezer te bewaren vond ik niks. Daarnaast; stel dat ik het begraaf en de hond graaft het op?!!!!

Doneren van de navelstreng! Dat leek me een top idee! Ik ben al bloeddonor dus dat is een logische keuze!
Alleen.... als je thuis bevalt kun je het niet doneren.

Het was dus echt wel een ding om over na te denken. Het zomaar weggooien van het "huisje" waar je kindje toch 9 maanden in heeft gewoond, dat kon ik niet.
Ik liet het even rusten.

Toen kwam Janneke!
Zij stuurde mij een mail met daarin de vraag of ik mijn placenta wilde laten CAPSULEREN.
Hier moest ik even rustig voor gaan zitten want ik had er nog nog nooit van gehoord!
Janneke vertelde mij precies hoe het in zijn werk gaat en wat de waardevolle eigenschappen de placenta zijn. Meer energie,minder kraamtranen, sneller herstel!
Dit sprak mij enorm aan, je kindje heeft er tenslotte ook 9 maanden in gewoond.

En ik dacht; baat het niet dan schaad het niet.
Maar ik vond het ook wel een beetje een eng idee: mijn placenta opeten... ook al zit het in een capsule.

Na een zeer prachtige en ontspannen bad bevalling ging mijn placenta mee met Janneke.
Ik kreeg serieus een cadeautje terug!!
Een mooie glazen pot met veertje en lintje eromheen en gevuld met mijn eigen capsules. En ook zo bijzonder : de navelstreng gedroogd en het vlies in de vorm van een gedroogd hartje. Zo ontzettend bijzonder! En blijvend!

Maarrrr.... toen ging ik de capsules slikken. Ik kreeg ze de eerste 2 dagen amper doorgeslikt, ik moest me echt even over het idee heen zetten.
Gek genoeg was ik ondanks dat ik 3 kinderen en 2 honden heb heel erg fit. Bij de andere 2 kinderen had ik na mijn bevalling behoorlijk last van mijn hormonen. Veel huilen en zelfs bij de 2e vond ik mijn baby niet zo leuk, en daar voelde ik me dan vreselijk schuldig over waardoor ik me nog rotter ging voelen.
Daar was ik deze keer ook best bang voor... maar het gebeurde niet! Ik was heel blij. En heb zeker op dag 4 mijn kraamtranen gehad, maar ik bleef me goed voelen.
Sander (mijn man) stond er heel sceptisch tegenover, maar zelfs hij zei;" jeetje Auk, wat onwijs fijn zoals het gaat. Wat een verschil met vorige keer!"

Ik weet dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het capsuleren van je placenta helpt bij je herstel, maar ik ben ervan overtuigd dat het mij enorm heeft geholpen.
En ik ben dus onwijs dankbaar dat Janneke mij heeft benadert en kennis heeft laten maken met het capsuleren. Ik hoop dan ook dat meer vrouwen dit gaan doen!
Misschien denk je net als ik; baat het niet dan schaad het niet.... en word je net als ik enorm verrast!!

Nogmaals, Janneke heel erg bedankt!!

Aukje van Ginneken